Meld deg inn i Passive Inntekter

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Forskjellen på WordPress.org og WordPress.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Forskjellen på WordPress.org og WordPress.com er verdt å merke seg. Jeg er, i likhet med mange tusen andre, en stor fan av WordPress, som denne bloggen er bygget på. Hos WordPress ligger alt til rette for å bygge en magisk nettside, bare fantasien (og fingrene dine) kan sette grenser for hva du kan gjøre. Mange som ønsker å starte blogg har også skjønt dette, og vil bruke WordPress som plattform til sin blogg, men WordPress kommer – som de fleste vet – i to former, og mange lurer på forskjellen på disse. Derfor tenkte jeg å skrive et innlegg som en gang for alle – på norsk – forklarer Forskjellen på WordPress.org og WordPress.com.

Jeg er langt fra noen geek på teknologi eller PC/Mac. Jeg har akkurat lært dette selv, og har fortsatt mye å lære. Gi meg beskjed dersom du savner noe, eller mener jeg skal rette opp noen av mine forklaringer 🙂

Forskjellen på WordPress.org og WordPress.com

Forskjellen på WordPress

WordPress.com er en kommersiell plattform hvor du kan hoste din egen nettside gratis, men med noen begrensninger. Å bruke WordPress.com koster i utgangspunktet ingenting, men du kan betale for å oppgradere siden til å møte visse behov du måtte ha. Siden din blir også “overvåket” av WordPress sin spam-hær og automatisk oppdatert fortløpende.

Det er utolig enkelt å starte en blogg på WordPress.com – selv en blind ape kan gjøre det. Alt du trenger å gjøre er å registrere deg og velge navnet på bloggen, samt designe siden din (velge et theme/tema).

WordPress.org er noe annerledes. Her har du muligheten til å få din egen utgave av WordPress blogging/Content Management System (CMS) gratis. Et enormt antall nettsider er idag drevet med dette systemet i ryggen. Med dette systemet må du finne din egen hostingplattform (mer om det HER), som kan huse nettsiden din og bestille domene for deg, samt peke dette til WordPress. Jeg anbefaler alle mine lesere å bruke Bluehost.

Forskjellene på disse to kan deles opp i følgende:

* Kostnader
* Friheter og grenser
* Vedlikehold og utvikling

KOSTNADER: For å sammenligne prisene på de to plattformene, er det fire områder vi må ta i betraktning. Disse er domene, hosting, lagringsplass og reklamesperre. Det aller billigste er en gratis, helt standard WordPress.com-side uten spesiallaget domene (som innebærer at du får “wordpress” inn i adressen) og som løper på et av WordPress’ egne gratistemaer, samt at siden ikke har noen andre modifikasjoner.

Dersom du derimot ønsker ditt eget domene, ubegrenset lagringsplass for videoer og bilder, og samtidig full reklamesperre (ingen annonser på siden), kan WordPress.com bli dyrt.

De fleste ønsker disse tingene, og som jeg tidligere har sagt vil jeg anbefale alle som skal drive en seriøs blogg over lang tid å bruke WordPress.org.

Dersom pris er det viktigste for deg, og du ikke vil ha en helt standard WordPress-side som er lik tusener av andre sin, bør du velge WordPress.org. Dette gjelder selv om du ved bruk av WordPress.com får hosting “innebygd” og ved WordPress.org må kjøpe dette i tillegg hos Bluehost.

FRIHETER OG GRENSER: Selvsagt betyr det mye hva slags side du ønsker å bygge. Jeg kan fremstå som veldig pro WordPress.org, men det er ikke slik at dette alltid er det beste valget – langt ifra. Det er en grunn til at så mange bruker WordPress.com. Avhengig av dine ønsker og mål for siden du skal bygge kan det hende du trenger mye boltreplass. Mange muligheter til å skru og mekke på siden din for å få den akkurat som du vil, og for å tilpasse den til sitt formål på en optimal måte.

WordPress.com har gratis hosting, men ikke uten begrensninger. Det er mange måter å bygge passive inntektsstrømmer ved hjelp av internett, og blogging er bare en av dem, men dersom du eksempelvis ønsker å lage en nettside med medlemsskapløsning får du ikke gjort dette i WordPress.com uten å oppgradere (dvs. kjøpe). Dette står i motsetning til WordPress.org hvor du har masse muligheter og friheter til å twerke siden akkurat i den retningen du ønsker.

Serverløsningen du har hos Bluehost kan også enkelt endres dersom behovene endrer seg (siden din vokser i størrelse).

Dersom du ønsker å ha full frihet over siden din vil jeg anbefale å bruke WordPress.org.

VEDLIKEHOLD OG UTVIKLING: Med WordPress.com slipper du å ofte vedlikehold en eneste tanke. Med selv-hosted sider (WordPress.org) står du på egne bein og må selv følge med at siden din holdes i tipp topp shape.

Uansett hvilken du velger trenger du ikke bekymre deg for mye over å utvikle WordPress for å hele tiden holde følge med den generelle standardutviklingen på nettsider. Automattic (firmaet bak WordPress) jobber hardt for å hele tiden tilby regelmessige oppdateringer for å ha et solid fundament.

Hvis du ikke vil klø deg i hodet over tekniske duppeditter og vedlikehold så er kanskje WordPress.com løsningen for deg.

Okeeei! Da håper jeg du har en litt bedre forståelse av forskjellene mellom WordPress.org og WordPress.com – men bare fyr løs som en kanon dersom du har noen spørsmål. Jeg lover å svare!

CRUSH IT!

/Trond

 

 

Sjekk ut disse blogginnleggene

Meld deg inn i Passive Inntekter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meld deg inn i Passive Inntekter