Meld deg inn i Passive Inntekter

5 tips til hvilken bitcoin lommebok DU bør bruke

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Hvilken Bitcoin lommebok bør DU bruke?

DEN ULTIMATE GUIDEN TIL DITT VALG

 

bitcoin lommebokDenne guiden hjelper deg med å finne frem i jungelen av varme og kalde Bitcoin lommebøker. Sånn at du kan være sikker på at du gjør det RIKTIGE valget … FOR DEG.

Dessverre er det ingen one-size Bitcoin lommebok som passer for alt og alle, men for å være trygg på at du velger riktig,
les videre …

KAPITTEL 1:
Hva er en Bitcoin lommebok?
KAPITTEL 2:
Forskjellige typer Bitcoin lommebok
KAPITTEL 3:
Bitcoin banker vs. lommebøker
KAPITTEL 4:
Tyveri og scam
KAPITTEL 5:
Ofte stilte spørsmål / FAQ

 

bitcoin lommebok

 

 

 

 

 

 

Kapittel 1

Hva er en Bitcoin lommebok?

 

En Bitcoin lommebok er første steg til å bruke Bitcoin (BTC). Enten det er til daglig bruk eller som investor er du avhengig av å ha minst én Bitcoin lommebok. De fleste har flere.

Uten en lommebok kan du ikke bruke, motta eller lagre Bitcoin og annen kryptovaluta.

HUSK: Bitcoin lommebøker lagrer ikke dine Bitcoin, men dine private keys som gir deg tilgang til å bruke dine Bitcoins.

For å gjøre det enkelt kan du tenke på en Bitcoin lommebok som en vanlig bankkonto for dine Bitcoins. Den store forskjellene er at en Bitcoin lommebok har to “kontonummer” (public and private keys). Din public key kan du fritt dele med alt og alle. Det må du dersom noen skal overføre Bitcoin til deg. Men din private key må du ALLTID holde kun for deg selv.

Med andre ord: En Bitcoin lommebok er helt enkelt en app, nettside eller en enhet som tar vare på dine private keys for deg.

 

Kapittel 2

Forskjellige typer Bitcoin lommebok

 

Vi skiller hovedsakelig mellom to typer lommebøker, så kalte hot and cold wallets eller på norsk: varme og kalde Bitcoin lommebøker.

Kalde lommebøker / Hardware Wallets

Kalde lommebøker er det som på engelsk kalles hardware wallets. En kald lommebok er en fysisk enhet – en ekstern harddisk om du vil – som er bygget kun for å ta vare på dine private keys.

For å sende Bitcoin MÅ din kalde lommebok være fysisk tilkoblet din PC, mobil eller tablet. Dette bidrar til større trygghet enn det du får hos varme lommebøker som er online.

De to mest populære kalde lommebøkene er:

NB! Ved å bruke rabattkoden “TN” i utsjekk-bildet får du en bedre pris, og jeg får en liten belønning. Takk til deg som bruker rabattkoden: Jeg er affiliate for Cryp2Store.

Jeg anbefaler kalde lommebøker / hardware wallets til alle som tar sikkerhet på alvor og som skal lagre store verdier i form av kryptovaluta.

Historiene er (for) mange om svindel, bedrag og hackede varme lommebøker/exchanges til at man bare kan ignorere dette. Kan du tenke deg noe kjipere enn å miste alt du har spart og ikke ha noen sjanse for å få det igjen?

Med en kald lommebok er dine private keys trygt oppbevart på en offline enhet som blir immun mot angrep utenfra, selv når den er tilkoblet en virusinfisert PC/Mac. Ved å lagre dine private keys offline gjør du det umulig for hackere å få fingrene i dem.

Hackere må isåfall stjele selve enheten/disken, men selv da vil den være beskyttet med PIN-kode. Du trenger ikke bekymre deg for om disken blir stjålet, ødelagt eller at du mister den. Så lenge du tar godt vare på din recovery seed (opprettelseskode) så er du og dine Bitcoins i trygge hender.

“Think of a hardware wallet like your own underground steel vault. If you own a significant amount of bitcoins, you should strongly consider getting one!”
Jordan Tuwiner Grunnlegger, Buy Bitcoin Worldwide

Hvorfor er kalde lommebøker / hardware wallets BRA?

👍 Den enkleste måten å lagre dine Bitcoin på en TRYGG måte

👍 Enkel å sikre og ta backup av

👍 Kjempeenkel setup selv for ikke-tekniske brukere

Hvorfor er kalde lommebøker / hardware wallets DÅRLIG?

👎 De koster penger (noe som egentlig er bra – kvalitet skal koste penger)

Varme lommebøker / Hot Wallets

Varme lommebøker (engelsk: hot wallets) er en Bitcoin lommebok som kjøres på en enhet som er tilkoblet internett: en datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett.

Private keys er hemmelige nøkler/koder. Ettersom at varme lommebøker genererer dine private keys på en internett-tilkoblet enhet kan ikke disse nøklene regnes som 100% sikre.

“Think of a hot wallet like your wallet today: you use it to store some cash, but not your life savings. Hot wallets are great if you make frequent payments, but not a good choice for the secure storage of bitcoins.”
Jordan Tuwiner Founder, Buy Bitcoin Worldwide

Det finnes mange flere varme lommebøker å velge blant enn kalde lommebøker. Noen er tilpasset Android, noen iOS, noen for desktop og noen som nedlastbare softwares. Men alle har til felles at de er online.

Hvorfor er varme lommebøker / hot wallets BRA?

👍 Enda litt enklere enn kalde lommebøker

👍 Kan brukes overalt

👍 Noen varme lommebøker gir deg tilgang til midlene dine på flere enheter

Hvorfor er varme lommebøker / hot wallets DÅRLIG?

👎 Ikke trygt/sikkert nok til å lagre store mengder bitcoin eller kryptovaluta

Hvilken lommebok passer best … FOR DEG?

Investerer/sparer du i bitcoin eller bruker du bitcoin i det daglige? Hva bruker du det til?

For å finne ut hvilken bitcoin lommebok som passer for deg må du svar på HVORFOR du eier Bitcoin.

Til daglig bruk av Bitcoin, kjøp av varer og tjenester, er det liten tvil om at varme lommebøker er det enkleste, raskeste og mest tilgjengelige. Gjerne ved å bruke mobiltelefon. Men selv da bør du være forsiktig og ha mesteparten plassert trygt på en kald lommebok. De midlene du har plassert på varm lommebok er midler du har råd til å tape!

For investering og sparing i Bitcoin og annen kryptovaluta bør du definitivt bruke en kald lommebok rett og slett fordi det er tryggest. Safety first!

Dine behov bør avgjøre hvilken Bitcoin lommebok du velger – som sagt er det ingen one-size Bitcoin lommebok – eller en soleklar vinner i alle sammenhenger.

For min del benytter jeg varme lommebøker til daglig bruk av kryptovaluta, samtidig som jeg bruker en kald lommebok til sparing og investering. De aller fleste har gjerne flere lommebøker.

TREZOR er en kald lommebok og min favoritt (husk rabattkode “TN”)

 

Kapittel 3

Bitcoin banker vs. lommebøker

 

Det er viktig å merke seg at det er en forskjell på Bitcoin lommebøker og Bitcoin “banker”. Noen brukere ser på Coinbase som en Bitcoin lommebok, men i virkeligheten fungerer slike selskaper mer som en bank.

Husk:
Dine private keys er det du må ta vare på for å trygt kunne bruke Bitcoins nettverk uten å bli ranet. Når du gir noen andre kontroll over dine private keys blir det som å gjøre et innskudd hos en finansiell institusjon – som en bank. Hos en tradisjonell bank tar de vare på pengene dine for deg, og Coinbase tar vare på dine private keys for deg, som i praksis betyr dine penger.

“Don’t store coins on exchanges! Bitcoin users have lost over $1 billion worth of bitcoins in exchange hacks and scams. Control your own private keys.”
Jordan Tuwiner Founder, Buy Bitcoin Worldwide

Det er ikke dermed sagt at Bitcoin-banker er dårlige greier. Selskaper som Coinbase og andre har gjort en fantastisk jobb med å få flere bruker til kryptosfæren. Man må bare huske på at den eller de som kontrollerer de private nøklene (private keys) kontrollerer også valutaen som er knyttet til disse nøklene.

Dette er utrolig viktig å huske, lære og VITE. Som investor og sparer i Bitcoin og annen kryptovaluta må du kjenne risikoen ved å ikke ha dine private keys lagret på et trygt sted. Millioner av USD har gjennom Bitcoins historie gått tapt på bekostning av småsparere som ikke har tatt godt nok vare på nøklene sine.

Noen synes kanskje det er teknisk utfordrende å håndtere de forskjellige lommebøkene, men husk at Bitcoin fortsatt er en liten baby og alle lommebøker vil bli mer brukervennlige etterhvert, også hardware/kalde lommebøker.

Men foreløpig er det eneste du trenger å huske at du må ta godt vare på dine private keys for å holde dine Bitcoins unna klåfingrene til hackere.

Kapittel 4

Tyveri og scam

 

Her er to eksempler hvor brukere har blitt svindlet etter å ha latt noen andre ta vare på deres private nøkler:

Dette skal ikke skje med deg! For å unngå scam og svindel, følg disse 3 basic rådene:

 1. Lag dine private keys i trygge omgivelser offline!
 2. Ta backup av dine private nøkler. Dette sikrer dine Bitcoins dersom harddisken skulle kræsje eller brenne ned med huset (med mindre backupen ligger i huset…).
 3. Sikre lommebøkene dine med gode passord. Dette for å sikre at tyver som eventuelt stjeler dine kalde lommebok ikke får noe ut av det!

Å sikre dine private nøkler er helt klart det aller viktigste du gjør som investor og sparer i kryptovaluta.

Med Bitcoin og annen kryptovaluta kommer det et større ansvar enn med fiat-penger. Og det er en bra ting! Det er et privilegium – som medfølger ansvar – å selv kunne ta vare på DINE penger. Gjennom Bitcoins historie er det utallige scams som kunne vært unngått dersom brukere hadde tatt vare på sine private keys på egenhånd.

Pro Tips: IKKE la andre ta vare på DINE penger 👍

Kapittel 5

Ofte stilte spørsmål / FAQ

 

Hva er en Bitcoin lommebok?

En Bitcoin lommebok er en enhet eller programvare hvor vi kan lagre våre private keys og dermed våre Bitcoins, helt ned til Satoshi Unit.

Dine private keys er ditt bevis på at du eier dine Bitcoins. En Bitcoin lommebok fungerer dermed som en nøkkel til din safe på blokk-kjeden.

Hva er en private key / privat nøkkel?

Private nøkler vokste frem som en måte å kommunisere trygt på, gjennom usikrede kommunikasjonskanaler.

Som nevnt finnes det to forskjellige keys eller nøkler, en private og en public. Dine keys kommer altså alltid i par. Din public key brukes til å kryptere meldinger, og din private key brukes til å dekryptere meldinger. Og som vi har sagt mange ganger: den eneste personen med dine private keys skal være deg!

Din public key er det derimot fritt frem å dele. Som et resultat av dette kan alle sende deg krypterte meldinger uten å måtte bli enig med deg om en felles nøkkel på forhånd. De bruker din public key og du skiller hveten fra klinten ved å bruke din private key.

Teknisk shit? Ja, litt. Men ingen fare. Det eneste du trenger å gjøre og fokusere på er å ta vare på dine private keys!

Hva er en Bitcoin-adresse?

En Bitcoin-adresse er som et vanlig kontonummer, bare bedre! Adressen avslører hvilken lommebok myntene skal sendes til. Som i en vanlig bank kan du opprette så mange “kontonumre” som du måtte ønske og bruke de forskjellige “kontoene” til forskjellige formål.

Hva bør jeg vite om Bitcoin-adresser?

Bitcoin-adresser er versalsensitiv (følsom for store og små bokstaver) og har vanligvis 34 tegn bestående av tall og små bokstaver. De begynner med enten 1 eller 3 og bruker aldri 0, O, l eller I for å gjøre adressen så lettleselig og tydelig som mulig.

NB! Du trenger ikke kunne dette på strak arm. Hva en Bitcoin-adresse består av er i realiteten irrelevant for deg. Bare vit at det er en haug med tegn som peker ut en destinasjon på blokk-kjeden.

Hvordan genererer jeg en Bitcoin-adresse for min lommebok?

Dette varierer fra lommebok til lommebok. Noen lommebøker er med brukervennlige enn andre, men hos alle lommebøker er dette selve kjernefunksjonen og skal være lett tilgjengelig. Noen lommebøker tar vare på adressene dine for deg og noen gir deg full kontroll.

Hvordan gjør jeg et innskudd på min Bitcoin lommebok?

Dette gjør du ved å kjøpe noen Bitcoins hos en exchange for senere å sende de til din lommeboks adresse. Noen lommebøker, særlig de som er online, lar deg også kjøpe coins direkte. Men husk at dette er en dyr måte å handle Bitcoin og annen kryptovaluta på.

Hvordan sikrer jeg min lommebok?

Ved å:

 • Sikre din PC/Mac
 • Lage sterke passord som er umulige å bryte ned
 • Bytte Bitcoin-adresse ofte
 • Benytte flere lag med signaturer (private keys)

Hvor er Bitcoin lagret?

Bitcoins består enkelt og greit bare av en rad med data. Så det kan i grunnen lagres hvor som helst.

Det er derimot enklest å lagre Bitcoins på datamaskiner. Dette gjør myntene likvide og enkle å trade. Vi må tross alt være tilkoblet internett for å kunne sende verdier fra en lommebok til en annen over blokk-kjeden.

Hvordan åpner jeg en “Bitcoin-konto”?

Vi er opplært og vant til å tenke slik som dagens finansielle system har lært oss å tenke. Derfor skriver jeg Bitcoin-konto i hermetegn, da det egentlig ikke er noen ting som heter det.

Svaret er altså at du trenger ikke en “Bitcoin-konto”. Det er ingenting som heter det. Du trenger bare en Bitcoin lommebok og tilgang til en exchange hvor du får kjøpt Bitcoin og annen kryptovaluta.

Hvilke forskjellige typer lommebøker finnes det?

 • Kalde lommebøker / Hardware wallets:
  PAPIR, HJERNE, LAGRINGSENHET
  TREZOR (husk rabattkode “TN”)
  Ledger Nano S (husk rabattkode “TN”)
 • Varme lommebøker, online:
  Web-lommebøker med tilgang via en nettleser samt brukernavn og passord.
 • Varme lommebøker, offline:
  Desktop/mobil-lommebøker med tilgang via fysisk tilgang til datamaskin eller mobil.

Hvordan vet jeg hvilken lommebok som passer for meg?

Som med alt annet i verden må du prøve og feile. Ingen kan ta denne avgjørelsen for deg. Men jeg kan dele mine erfaringer, og mine erfaringer er at TREZOR (husk rabattkode “TN”) fungerer utmerket for trygg lagring av din kryptovaluta.

Jeg er ikke en tech-geek, men klarte fint å sette opp min Trezor ved hjelp av Youtube. Jeg bruker også Electrum med flere.

Men igjen: her er det dine behov som avgjør!

Noen vanlige feil jeg bør være oppmerksom på?

For det første bør du unngå å la myntene dine hvilke på en exchange lommebok. Alltid ta vare på dine coins i omgivelser hvor du har total kontroll (les: kald lommebok/hardware!).

For det andre, ikke ha alle dine coins på én plass. Spre dem rundt. Forestill deg om du skulle miste tilgangen til en lommebok med ALLE dine midler på. Au!

For det tredje, dobbeltsjekk! Alltid dobbeltsjekk mottakers adresse. Generelt i kryptovalutaens verden bør man dobbeltsjekke alt. Transaksjoner kan ikke reverseres!

Sist, men ikke minst: Dersom du skal bruke online lommebøker, bruk noen av godt rykte, som har god historikk og som tar din sikkerhet på dypeste alvor. Ikke la hvem som helst ta vare på dine coins!

Hva er forskjellen på private keys og 24 word-seed?

En seed definerer en samling av private keys ved bruk av en algoritme. Dine private keys genererer så adresser.

Når du kjøper en kald lommebok genereres det en 24-word seed som du MÅ ta gode vare på.

Hva er forskjellen på en exchange og en lommebok?

En exchange er en markedsplass hvor du kjøper og selger kryptovaluta. En lommebok er en enhet, app eller programvare for oppbevaring av din kryptovaluta (lagring av private keys).

Disse begrepene kan noen ganger gå litt om hverandre og noen exchanger har innebygde lommebøker – de kaller det iallfall lommebøker – og noen lommebøker tilbyr trading.

Sikkerhetsrisiko ved kalde lommebøker

Som nevnt er kalde lommebøker det tryggeste du kan bruke med god margin. Men selv disse har noen svakheter.

 • Fikling med disken!
  Det er alltid en risiko for at disken har blitt fiklet/kludret med av noen uønskede. Kjøp alltid nytt og sjekk at sikkerhetsleddene er intakt når du åpner pakken. Eksempelvis skal en TREZOR ha forseglet tape og pakken skal være festet med sterk lim.
 • Tilfeldig tall-generator som ikke funker som den skal
  Tilfeldig tall-generator er brukt til å lage dine private keys. Dersom denne ikke er tilfeldig nok kan veien til å gjenskape din private key (for en hacker) være overkommelig og dermed er dine midler i fare. Dette har skjedd før og kan skje igjen. En måte å unngå dette på er å ta i bruk den kalde lommebokens 25. ord. TREZOR lar deg legge til et 25. ord til din 24-word seed. Dette innebærer at du, rent teknisk, kan legge til din egen RNG (Random Number Generator) til den datagenererte RNG-en for å sikre at din private key virkelig er basert på god RNG.

Hva skjer dersom selskapet bak den kalde lommeboken går konkurs?

Alle de populære, kalde lommebøkene fungerer med andre lommebøker. Med andre ord er det ingen fare for midlene dine dersom selskapet går konkurs. Du får tilgang til disse gjennom en annen lommebok som f.eks. Electrum.

La oss si at du bruker TREZOR med myTREZOR lommebok. TREZOR går så konkurs og MyTREZOR lommebok legges ned. Dersom dette skulle skje kan du bare laste ned Electrum (for eksempel) og koble din TREZOR opp mot denne. På et blunk importerer den all din historikk og oppdaterer balansen. Dette er fordi Electrum da bruker den samme 24-word seeden som du genererte da du installerte TREZOR.

Hvilke enheter kan brukes med hvilke lommebøker?

Både Ledger Nano S og TREZOR fungerer med:

 • Mycelium (kun Android-versjon)
 • Electrum for Mac, Windows og Linux
 • Multibit HD
 • GreenAddress

Kan disse kalde lommebøkene brukes til Ethereum?

Ja, alle disse lommebøkene kan brukes både til Ethereum, Litecoin og mange andre kryptovalutaer.

TREZOR og Ledger har begge bloggposter som forklarer integrasjonen deres med forskjellige Ethereum lommebøker, som f.eks. MyEtherWallet.

Alle kalde lommebøker ber deg skrive ned din 24-word seed på papir.

Bør jeg ta bilde av min 24-word seed med telefonen som backup?

NEI.

Alle seeds som genereres av kalde lommebøker må KUN skrives ned PÅ PAPIR. Ved å ta bilde av seeden med telefonen din (som er tilkoblet internett) så eksponerer du den for hackere og andre røvere. IKKE gjør det!

Hvorfor har kalde lommebøker knapper (og skjermer)?

Knappene brukes til å bekrefte transaksjoner. Skjermene brukes til å bekrefte innlogging med PIN. For å sende en transaksjon må du altså fysisk trykke på knappen og dette blir da enda et sikkerhetsmoment.

Med andre ord vil ikke noen kunne sende noe fra den kalde lommeboken uten å fysisk ha den ved siden av seg.

Fungerer kalde lommebøker med Coinbase?

Coinbase fungerer ikke direkte med din kalde lommebok. Derimot bør du sende bitcoin (og annen kryptovaluta) direkte fra Coinbase til din kalde lommebok når du kjøper.

Aldri lagre bitcoins på Coinbase eller en annen exchange over lengre tid!

Hvor mange backups av min seed bør jeg ha?

Det anbefales å ha minst to backups av din seed plassert på to forskjellige steder. Dette innebærer i praksis to papirlapper hvor den ene for eksempel ligger i en safe og den andre ligger sydd inn i madrassen på hytta.

Du kan også vurdere å laminere seeden for å beskytte den mot eventuell vannskade og andre ting. HUSK: Du må IKKE miste den!

Cryptosteel er også et alternativ for deg som tar oppbevaring på alvor! Og det bør du gjøre.

Hva skjer om noen får tak i min 24-word seed?

Med mindre du har tatt i bruk et 25. ord kan den som finner din 24-word seed tappe hele lommeboka di på sekunder.

Har du spørsmål som bør inn på lista? Skriv dem i kommentarfeltet!

Dette blogginnlegget er skrevet med utgangspunkt i denne artikkelen fra BuyBitcoinWorldWide

Sjekk ut disse blogginnleggene

2 thoughts on “5 tips til hvilken bitcoin lommebok DU bør bruke”

 1. Kan dere skrive om nettbutikker /butikker som tar i mot bitcoin i norge?
  Fant https://trendus.no/ som aksepterer Bitcoin, Litecoin og Verge men skulle hatt en full artikkel! 🙂

  1. Trond

   Takk for tipset! Will do 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *