Meld deg inn i Passive Inntekter

Sammenligne lån – og 5 tips til GOD gjeld

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Gjeld kan være så mangt og du er mest sannsynligvis opplært til å tenke at gjeld er noe dritt. Dersom DU skal lykkes er du avhengig av å tenke ANNERLEDES. Gjeld er ikke noe annet enn det du gjør det til, og ved å sammenligne lån kan du gjøre gjeld til din aller beste venn.

Det er velkjent at millionærer flest bruker gjeld for å komme seg frem og lykkes med sine prosjekter. Men bruker de gjelden slik som alle andre? Nei. Og DET er den store forskjellen.

For å sitere Robert Kiyosaki: “Good debt is a powerful tool, but bad debt can kill you.”

Eller sagt med min definisjon:

Dårlig gjeld

Som leser av denne bloggen vet du allerede at jeg jobber for og frem mot økonomisk frihet. Helt konkret er mitt store mål å kunne leve av avkastningene på mine investeringer, løpende passiv inntekt, innen jeg fyller 43 år.

Men hvordan skal jeg få til dette?

Jeg skal bruke gjeld og bruke denne til min fordel. Og jeg gjør det allerede.

Men kan jeg ikke bare spare meg til suksess uten å bruke gjeld som et verktøy?

For å svare på dette spørsmålet gjør vi et lite regnestykke:

La oss si at du trenger 6 millioner kroner før du kan slå deg til tro, si opp din vanlige jobb og leve av rentene på dine investeringer. For å nå dette tallet er du selvsagt avhengig av å spare. MYE. Og lenge.

Jeg satte meg et mål om å bli fri innen jeg er 43 år, da jeg var 24 og ikke hadde noen ting. Startet på scratch. Dermed hadde jeg 19 år på å nå målet (nå har jeg kun 15). Med andre ord hadde jeg følgende utgangspunkt …

Bruke GOD gjeld for å bli fri

Dersom du skal spare i 19 år, uten å bruke gjeld har du følgende regnestykke:

19 år x kr. Y = kr. 6 000 000

Dersom vi legger en avkastning på 7,5% til grunn så trenger du spare kr. 13 000 i måneden for å nå dette målet.

13 000 kroner. Med en “vanlig” jobb har du utbetalt rundt kr. 25 000. Dermed er det mulig å spare kr. 13 000, men det er vanskelig og de færreste klarer å leve på kr. 12 000,- i måneden.

Så snur vi om på dette og introduserer et gjeldselement i disse 19 årene:

La oss si at du kjøper et hus til kr. 2 millioner og fullfinansierer dette med et lån hvor du har flytende rente 2,5% over 19 år. Et slikt lån gir terminbeløp kr. 11 097 hvorav kr. 6 874 er avdrag. Du leier så ut dette huset, slik at husleien dekker alle utgiftene.

Etter 19 år er dermed huset nedbetalt, men har økt i verdi til kr. 4 200 000 (4% årlig prisstigning i 19 år). Dermed mangler du kun kr. 1 800 000 for å nå målet ditt om kr. 6 000 000.

Ved å spare kr. 4 000 i 19 år til 7,5% avkastning oppnår du kr. 1 860 000 og dermed har du nådd målet.

Jeg er klar over at det kommer andre elementer inn i bildet som skatt på fortjeneste og vedlikehold, men likevel er ikke forskjellen til å ta feil av.

Use the force!

13 000 kroner versus 4 000 kroner. Altså kan du leve på 9 000 kroner mer, eller spare 9 000 kroner mer, alt ettersom hva du ønsker, ved å bruke gjeld til din fordel. Det er kraften som god gjeld bringer med seg.

Med andre ord (og dette er fantastisk) kan vi si følgende:
(GOD) GJELD = SPARING

En gang til!

God gjeld

Dette er viktig lærdom (du kan takke meg en annen gang), trust me: Alle ekte millionærer vet dette! Og nå vet du det også.

Den samme tankegangen kan brukes på alle områder og i alle sammenhenger. Dersom du behandler gjeld riktig og gjør den til en venn kan kraften god gjeld bringer med seg gjøre at du når dine mål mye raskere og smidigere enn du ellers ville gjort. Men det er én viktig ting å huske på:

  • Du må finne riktig lån som passer til dine investeringer ved å alltid ha fokus på lånets kostnader og vilkår. Dette gjør du ved å sammenligne lån.

Sammenligne lån for å finne det RIKTIGE

Det er utrolig viktig å alltid være bevisst på kostnader. Glemmer du å følge med på kostnadene på investeringene kan de i verste fall bli utslagsgivende i form av at du ikke når dine mål, og de kan spise av friheten din. Et godt eksempel på dette er sparing i fond. Noen er dyrere enn andre og de dyreste fondene kan bli VELDIG DYRE I DET LANGE LØP. Det kan utgjøre STORE forskjeller på din sparing over lang tid. Bruk gjerne denne kalkulatoren, sett inn vårt eksempel på kr. 4 000 i måneden og du får deg en overraskelse. Forskjellen på sparing med og uten kostnader er ENORM.

Du kan (og bør) tenke på dine lånekostnader, prisen på god gjeld, på akkurat samme måte. Som investor på vei mot økonomisk frihet har du en plikt ovenfor deg selv å alltid sørge for at du finner den riktige gode gjelden, og dette innebærer at du finner det lånet med det laveste kostnadsbildet. Derfor er det så viktig at du bruker tid på å sammenligne lån.

Norskkreditt.no

Her anbefaler jeg at du bruker Norsk KredittNorsk Kreditt er en nettside som sammenligner lånegivere og kredittkortutstedere, og oppretter egne omtaler for hver aktør.

Norsk Kreditt

Hos Norsk Kreditt kan du sammenligne lån og søke om boliglån, forbrukslån, kredittkortlån og små lån samt lese deg opp på andre typer lån. Norsk Kreditt hjelper deg med å finne det riktige lånet som passer din investering og dine prosjekter, og sørger for at du finner det lånet med laveste kostnader.

Norsk Kreditt er kjent for å legge ned mye arbeid i artiklene sine og legger stor vekt på å dekke mange aspekter ved hvert tema slik at du som bruker skal få svar på det du er ute etter. I tillegg har Norsk Kreditt en transparent profil og de er alltid åpne om at de mottar kompensasjon dersom brukerne søker om et lån eller kredittkort via deres lenker (likt det jeg gjør med mine affiliate-produkter). Og det beste av alt: det er gratis å sammenligne lån.

Sjekk vilkårene!

Det finnes flere aktører på det norske markedet for å sammenligne lån, men ingen som gjør det like bra som Norsk Kreditt. Norsk Kreditt er best i klassen på å opplyse brukerne om alle forhold rundt lånet og långiveren og litt til. Blant annet kan man finne den aktuelle bankens kontaktinformasjon, besøksadresse og selskapsinformasjon på omtalesidene. Dette er spesielt praktisk ved kredittkort, hvor det ikke alltid kommer tydelig frem hvem som står bak kortet.

Hos Norsk Kreditt blir alt av innhold kontinuerlig oppgradert sånn at alle brukere kan føle seg trygge på at de får riktig informasjon. Lånenes vilkår og priser kan endre seg raskt og Norsk Kreditt gjør det enklere for brukere å samle informasjonen og sammenligne lån på ett sted. Særlig når det gjelder renteinformasjonen krever det mye arbeid å holde seg oppdatert, men Norsk Kreditt gjør denne jobben for deg.

sammenligne lån

5 tips til GOD gjeld

Nå som du vet at gjelden kan være din venn, og ikke bare din venn, men din viktigste STØTTESPILLER kan det være greit med noen tips til hvordan du kan gjøre gjelden god. Det aller viktigste å huske på er:

  1. Inntektene som gjelden skaper må overgå alle kostnadene forbundet med lånet og andre eventuelle kostnader forbundet med inntektskilden som lånet brukes til å kjøpe.
  2. Min definisjon på god gjeld er: “Gjeld til å kjøpe eiendeler som gir passiv inntekt.”

Vi tar den igjen!

gjeldtilpassivinntekt

Det kan med andre ord være hva som helst, men noen typiske eksempler er kjente eiendeler som eiendom og aksjer. Eiendommer gir løpende passiv inntekt i form av leieinntekter, og i tillegg kommer eventuell verdistigning. Aksjer kan gi løpende passiv inntekt i form av utbytte, og i tillegg kommer eventuell kursstigning. Det eneste du trenger å gjøre er å sammenligne lån, ha fokus på alle kostnader og la noen andre betale!

Tips #1: Utleiebolig

Utleiebolig er det klassiske eksempelet, selve prakteksempelet, på hvordan du kan gjøre gjelden til din venn, til god gjeld. Husker du regnestykket lenger oppe?

Utallige mennesker kan takke utleie og eiendomsinvesteringer for et fritt og rikt liv.

Tips #2: Gearing av aksjer (og andre verdipapirer)

Aksjer og eiendom er de to mest velkjente spare- og investeringsobjektene. Og med god grunn! Å kjøpe aksjer med gjeld kalles “gearing” og kan være et veldig nyttig hjelpemiddel, særlig i begynnelsen av din sparekarriere, men husk at risikoen øker betraktelig ved bruk av gearing. Eiendom er historisk sett mye “tryggere” enn aksjer, selv om prinsippet er akkurat det samme.

Dersom jeg kjøper aksjer i selskap A for kr. 100 000 og disse aksjene stiger 20% har jeg tjent kr. 20 000.

Men dersom jeg låner kr. 100 000 i tillegg og kjøper aksjer for kr. 200 000 totalt, og disse stiger 20%, vil jeg tjene kr. 40 000 minus rentene på lånet. Ved å geare aksjeinvesteringen kan jeg altså tjene mer selv om kursstigningen er den samme.

Det samme gjelder for utbyttet i selskap A. Kjøper du aksjer for lånte penger får du en større beholdning av aksjer (fordi du kjøper flere), og har du også rett til større utbytte ettersom dette betales ut pr. aksje.

Tips #3: Bygge hybel til huset!

En fiffig tanke som selvsagt er  nært beslektet med tips #1 er – dersom du eier huset du bor i – å bygge på en hybel. Dette kan skape merverdi i form av at verdien på eiendommen stiger (husk 2x-regelen) samt passiv inntekt i form av leieinntekter.

Legg sammen løpende leieinntekter som hybelen gir og trekk fra alle kostnadene forbundet ved å eie og bygge hybelen på samme måte som du ville gjort om du skulle kjøpt en hel utleiebolig.

Tips #4: Flipping

Finn ditt interessefelt og bli en EKSPERT på det. Et eksempel kan være flipping av biler dersom det er din greie. Hvem skulle tro at billån faktisk kan være GOD gjeld?

Dersom du lånefinansierer kjøpet av en bil, pusser opp denne (eller på annen måte øker verdien) og selger den med fortjeneste så er dette faktisk GOD gjeld. Du må selvsagt VITE hva du gjør, men trust me: det er faktisk fullt mulig. Og i mellomtiden kan du kanskje til og med leie ut bilen.

Tips #5: Hold it: HVA SOM HELST (som kan leies ut)

Biler, båter, verktøy – YOU NAME IT. Alt som kan leies ut og som gir deg passiv inntekt i form av at det dekker alle lånets kostnader, alle kostnader forbundet ved å eie eiendelen samt gir deg litt ekstra, er en fornuftig investering. Men det aller beste er om det OGSÅ ØKER I VERDI.

Det høres sprøtt ut å skulle kjøpe en båt for så å basere seg på å leie denne ut, men det fungerer faktisk.

5tipstilgodgjeld

Så gjenstår det bare.. å GJØRE det

Du har akkurat lært noe av det viktigste du kan lære på reisen mot et friere liv.

Hva skal du bruke den gode gjelden til – hvordan skal du gjøre gjelden til en venn?

Husk å sammenligne lån for å finne det riktige for deg – og legg gjerne igjen en kommentar!

Sjekk ut disse blogginnleggene

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *